4 Ekim 2012 Perşembe

Memur Olmada Yaş Sınırı Var Mı ?




Memur alımlarında önceki yıllarda uygulanan 35 yaş sınırı Resmi Gazetede yayınlanan yönetmelik ile kaldırılmıştır ancak zaman zaman bazı kurumlar memur alımı ilanlarında kendileri özel yaş sınırı uygulayabiliyor. 


İşte Bazı Kurumların Memur Alımında Uyguladığı Yaş Sınırları


Öğretmenlik 40,

POMEM 28 - 30,

Astsubay Lise 21 - Lisans 27,

Gardiyan 30

İtfaiye Eri 30,

Zabıt Katipliği 35

Ziraat Bankası müfettiş yard,servis görevlisi,uzman yard 30

Halk Bankası Müfettiş Yrd., servis görevlisi, uzman 30



Memur Alımlarında 2012 itibariyle 35 Yaş Sınırı Kaldırılmıştır.


Yukarıdaki kurumlarda yaş için kısıtlamalar uygulansa da normal memur alımında yaş sınırı kaldırılmıştır:

Memur alımlarında önceki yıllarda uygulanan 35 yaş sınırı Resmi Gazetede yayınlanan yönetmelik ile kaldırıldı.


Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan Memur Sınav-Atama ve Nakil Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmeliğin 5. Maddesinin birinci fıkrasında yer alan “İlk defa Devlet memurluğuna atanacaklar için yapılacak sınavın son başvuru 
tarihinde  657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 40. maddesindeki yaş şartını taşımak ve 2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanunu’nun 114. maddesi kapsamı dışında kalan veya merkezi yerleştirme sonucu atanacak  personel hariç olmak üzere merkezi sınav tarihi itibariyle 35 yaşını bitirmemiş olmak” şeklinde düzenlenerek devlet memuru olunabilmesi için var olan 35 yaş sınırı ortadan kaldırılmış oldu.

Yapılan düzenlemeler sonucunda ise sınav sonuçlarında en az 70 puan ve üstü alan kişilerin arasından yapılacak başvurular sonucunda seçim yapılması kararlaştırıldı. Yapılacak olan seçimin ise bakanlık tarafından yapılması veya bağlı olunan kurumlar tarafından yapılması planlanıyor.

Ayrıca yeni yönetmelik sayesinde kurumlar başvuru yapan adaylar arasında gerektiğinde sözlü veya yazılı sınav yaparak memur alımını gerçekleştirebileceklerdir. Bu değişikliklerin yanı sıra eleman alımı gerçekleştirecek olan kurumun Türkiye genelinde en fazla satış sayısına sahip gazetesi aracılığı ile sınavdan veya başvuru süresinin başlamasından 15 gün önce ilanen yayınlanması ve memur adaylarına duyuru yapılması da zorunlu hale getirildi.

Eleman alım ilanları kurumların resmi internet sitelerinde yayınlanmanın yanı sıra ÖSYM’nin resmi internet sitesinde de duyurulacak ve başvuru yapacak kişilerin konu hakkında detaylı bilgileri alabilecekleri, başvuru sırasında gereken belgeler ve başvuru yapacakları merkezler hakkında bilgi yayınlanma zorunluluğu getirilmiştir.

Yapılan başvurular sonucunda sınava girmeye hak kazanan adaylar ise güvenlik araştırmasından geçirilerek sınavlara alınacaktır. Yapılan güvenlik soruşturması sonucunda sakıncalı görünen kişilerin sınav giriş hakkı iptal edilecek yerine yedek adayların sınava girmesi sağlanacaktır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder